علیرغم اینکه تو اینترنت مطالب مشابه زیاده، ولی اینجا هم می نویسم برای دوستانی که تو اینستاگرام از من می پرسن و تا حالا از سویا استفاده نکردن و نمی دونن چطوری میشه سویا رو مزه دار کرد و بوش رو از بین برد.
سویا انواع مختلفی داره. بهترین ش سویا ی ارگانیک هست که دستکاری ژنتیکی نشده باشه. من تا جایی که بتونم از سویای دونه درشت ارگانیک استفاده می کنم. ولی برای بعضی غذاها، به خصوص خورشت های ایرانی، استفاده کردن از دونه ها کمی سخت میشه. یکی از مدل هایی که تو ایران هم خیلی زیاده، به تفاله ی سویا معروفه که بعد از پخت قیافه ایی شبیه گوشت چرخ کرده پیدا می کنه. یک مدل دیگه ش که اینجا تو سایزهای مختلف هست، سویای قلقلی هست که شبیه گوشت چرخ کرده ی قلقلی هست قیافه ش. یک مدل دیگه هم شبیه تیکه های بیف هست. مثل تیکه های کباب ترکی مثلا. همه شون مزه هاشون مشابه هم هست و فقط بنا به غذاهای مختلفی که درست می کنیم میشه ازشون استفاده کرد. سویای چرخ کرده رو هم می شه شبیه گوشت قلقلی درست کنیم، یا حتی باهاش چیزی شبیه جوجه کباب درست کنیم. بله درست خوندید. چون با استفاده از ادویه هایی که به جوجه کباب حیوانی میزنیم، به سویا هم بزنیم، مزه ایی نوددرصد شبیه جوجه کباب می تونیم درست کنیم. (برای علاقه مندان به خوردن گوشت های حیوانی)
خب حالا میریم سروقت مزه دار کردن سویا. سویا رو فارغ از قیافه ایی که داره، داخل یه قابلمه که پر از آب جوش شده میریزیم و اجازه میدیم یک ربع تا نیم ساعت بمونه. آب رو کامل خالی می کنیم و مجدد با آب جوش و یا آب داغ قابلمه رو پر می کنیم و اجازه میدیم نیم ساعت دیگه تو آب بمونه. من اگه وقت نداشته باشم قابلمه رو میذارم روی اجاق گاز، و اجازه میدم سویا توی اون آب داغ کمی قل بزنه. البته این روش من درآوری خودم هستش نمیدونم چقدر تاثیر داره.
بعد که حسابی به نظرمون اومد که سویاها خیس خوردن، تو تابه/قابلمه ایی که توش از قبل پیاز داغ رو درست کردیم، سویامون رو میریزیم و همراه با زرد چوبه ی فراوون تفت میدیم. خوبی سویا اینه که چون آب زیادی رو به خودش گرفته درنتیجه به روغن زیادی احتیاج نداره. تا وقتی که رنگ سویا حسابی تیره بشه تفت میدیم. اگر از پیاز داغ آماده می خواید استفاده کنید _ که اصلا توصیه نمی کنم _ اول باید سویا رو بریزید و وقتی که تقریبا آماده شده بود پیاز داغ رو اضافه کنید. می تونید به سویا نمک و فلفل رو هم بزنید. من با این روش به نظرم حسابی سویا مزه دار میشه. ممکن هست شما بخواید از روش های دیگه ایی برای مزه دار کردنش استفاده کنید. با سرچ کردن " مزه دار کردن سویا " تو نت، روش های مختلف دیگه ایی پیدا می کنید.
اگر قراره برای اولین بار از سویا تو غذاهاتون اضافه کنید و می ترسید که خونواده زیاد استقبال نکنن _ خیلی از آدم ها نسبت به یه عادت جدید تدافع دارن و حاضر نیستن به راحتی دست از عادت های قدیمی خودشون بردارن _ می تونید اولین بار از سویای تفاله ( سویایی که شبیه گوشت چرح کرده هست ) توی ماکارونی به شیوه ی مامان ها، یا لازانیا و یا کباب تابه ایی استفاده کنید. مزه ش به دلیل ادویه ها خیلی شبیه گوشت قرمز میشه و هیچ کسی متوجه فرق اون ها نمیشه.
لازم به توضیح میدونم، که من و خیلی دیگه از گیاه خوارها از مزه ی گوشت خوشمون نمیاد و دلیل استفاده از واژه ی شباهت این هست که 1. خیلی از آدم ها چون با مزه ی گوشت خاطره ی خوبی دارن، دوست دارن غذاهایی که براشون یادآور خاطرات خوب هست رو دوباره مزه کنن. 2. گوشت حیوانات به تنهایی مزه ایی نداره. ما با استفاده از آتیش، ادویه، دود و ... به اونها مزه میدیم و اگر همون مراحل رو روی مواد دیگه انجام بدیم احتمال اینکه مزه ی اون ماده شبیه به گوشت بشه زیاده. اگر اون ماده ی جدید مثل گوشت به تنهایی بی مزه باشه.